A Kalocsai Múzeumbarátok Köre

Közhasznúsági tevékenysége a 2021. esztendőben

2021. december 31-én 115 rendes tagja volt körünknek. A 2021. esztendőben a múzeum arra kényszerült, hogy 6 fővel csökkentse személyi állományát. Ez számos területen szűkítette lehetőségeinket.

A járványügyi korlátozások miatt elmaradtak programjaink, a 2021. esztendőre valódi terveket sem állítottunk össze. Reméljük, hogy a korlátozások időszaka hamarosan véget ér, s újra megtarthatjuk visszatérő és alkalmi programjainkat.

2021. 06. 09-én a járványügyi korlátozásokhoz igazodva tartottuk közgyűlésünket.

Az Ellenőrző Bizottság 2021. május 27-én tartotta ülését.

A Múzeumi Hírlevélből nem adtunk ki újabb számot.

Az 1%-ok felajánlásából 46.843.- forintot kaptunk, melyet Schőn Mária – Harmath Lajosné: A hajósi táj földrajza és története Hajós sváb földrajzi neveiben című könyv kiadására fordítjuk.

Kiadványainkból rendszeresen ajánlunk föl példányokat a Viski Károly Múzeum Kalocsa programjaira, az intézmény vendégeinek, partnereinek.

2021-ben megalakult a Kör részeként a Kalocsai Kézműves Kör, vezetője Kripta Istvánné.

Megvalósult programjaink

2021. április 15. A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség a múzeumban forgatta a Járd a saját táncod! című sorozatának kalocsai részét. A felvételen Romsics Imre Kalocsa történetéről, a kalocsai viseletről és a kalocsai népzenéről beszélt.

2021. május 29. Romsics Imre kalocsai népviseleti bemutatót tartott Hetényegyházán a „Muzsikál az erdő” a Hírös Városban című programon. A bemutatón közreműködött Kripta Istvánné, Mészáros Amália, Kripta Dzsenifer és Szabó Bence.

2021. június 26. A Kalocsai Színházban tartottuk meg a Romsics Imre: „Nem messze van ide Kalocsa…” A kalocsai szállások dalai a 20. században című könyvünk bemutatóját. A rendezvényt Simon Zoltán alpolgármester és Markó László, a Kalocsai Múzeumbarátok Köre elnöke köszöntötte. A kötetet három néprajzkutató, folklorista mutatta be: Dr. Küllős Imola az MTA doktora, folklórkutató, ny. egyetemi tanár; Dr. Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely tárvezetője; Vakler Anna néprajzkutató. A műsorban közreműködött a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület Bokréta és Csajgorás csoportja, a Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Együttes, a Piros Rózsa Táncegyüttes Egyesület, a Sodrás Banda és a Kalocsa Kamarakórus. A műsort Lukács Kata, a Korona fm 100 szerkesztője vezette.

2021. június 26. Tizenötödik alkalommal rendeztük meg a Múzeumok Éjszakája című programot. Gólya, gólya, gilice… címmel kiállítást szerveztünk az óvodások rajzaiból, az Egy éjszaka, egy tárgy program keretében mutattuk be az 1937-ben készült színes üveglemezt, melyen a Gyöngyösbokrétások láthatók a Népművészeti Házban. Láthatták a múzeum tárgyfotóiból készült diaporámát, Nemzetiségi ízek, rác sütemények címmel süteményversenyt és kóstolót tartottunk. A résztvevők kisvonattal kereshették fel a különböző helyszíneket, így a csillagvizsgálót is. Kipróbálhatták a kézi- és gépi hímzést és a pingálást, mézeskalács díszítés és vásár is várta az érdeklődőket. Oda nem illő tárgyakat kereshettek a múzeum állandó kiállításaiban. Guruló gyöngyszemek címmel verses zenés előadást, Velem csak szórakoznak címmel sanzonestet hallhattak. A nap záróeseménye a Tábortűz zenekar koncertje és a tűzgyújtás volt.

2021. július 25. Romsics Imre Virágba hímzett álmok – Vasárnap délután Kalocsán anno… címmel viseletbemutatót tartott Kapolcson a Művészetek Völgye Muharay Színpadán.

2021. augusztus 3. Romsics Imre ünnepi beszédet mondott Klauzál Gábor emléktablójánál Kalocsán a Klauzál Gábor Társaság rendezvényén.

2021. szeptember 18-án a Kulturális Örökség Napjai keretében nyitottuk meg „A régi új – Az új régi város” című kiállításunkat. (Rendezte: Romsics Imre és Szabóné Lantos Andrea). A kiállításmegnyitó érdeklődőit Markó László elnök köszöntötte, a megnyitó beszédet Dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere tartotta. A megnyitón Betlenné Dajkó Ágnes közreműködött fuvolán. A kiállítást Romsics Imre igazgató ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

A megnyitó után Dr. Filvig Géza polgármester és Romsics Imre múzeumigazgató városházi sétára invitálta az érdeklődőket, melynek során számos érdekes információt osztottak meg az épületről és olyan helyekre is ellátogattak a városházán, melyek máskor nem látogathatók.

2021. november 6-án rendeztük meg a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület és a Kalocsai Kézműves Kör támogatásával a Szarka Vëra 80 – emléknapot, melynek keretében konferenciát, kiállítást, hímzőpályázatot és koszorúzást tartottunk.

A konferencián 10 előadás hangzott el, melyek témái Romsics Lászlóné életművéhez kapcsolódtak. Megszólalt Romsics Imre, a Viski Károly Múzeum igazgatója; Dr. Verebélyi Kincső, az ELTE professzora; Dr. Csonka – Takács Eszter, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatója; Kriskóné Dávid Mária, a kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjtemény igazgatója; Dr. Illés Károlyné és Jenei Anikó népi iparművészek; Szegedi Lídia a Duna – Tisza közi Népművészeti Egyesület volt titkára; Farkas Éva tanárnő; Kripta Istvánné népi iparművész; Dr. Kovács Istvánné, a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület titkára; Vén Ferencné a Mezei Virágok Népdalkör vezetője.

A konferencia keretében nyitottuk meg a „Van neki futamotya” Romsics Lászlóné Szarka Vëra életműve című kiállítást a Városi Galériában. A kiállítást Szabó Zoltán, a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeum vezetője méltatta, közreműködött a megnyitó Szabó Zoltán tárogatón, a Mezei Virágok Népdalkör Kalocsáról és a Kéknëfelejcs Népdalkör Homokmégyről.

A kiállítást 2021. november 6–2021. november 27. között a Kalocsai Múzeumbarátok Köre Kalocsai Kézműves Kör tagjainak közreműködésével tudtuk nyitva tartani. Szervezőjük Kripta Istvánné.

A konferencia végén a Hagyományok Házával közösen írtuk ki a „Van neki futamotya” elnevezésű Szarka Vëra hímzőpályázatot országos hatókörrel.

A legvégén megkoszorúztuk a sírkövet a homokmégyi temetőben.

Kiállítások

2021. június 4augusztus 31. Titkos kert ‒ Válogatás a Révay Gyűjtemény anyagából

2021. szeptember 14szeptember 21. Art Lab

2021. október 1október 29. Szárnyaló gondolatok

2021. november 122022. január 26. Dodeka -komplex című kiállítás

Vezetőségi ülés:

2021. 06. 08.   Viski Károly Múzeum

EB ülések

2021. 05. 27.   Viski Károly Múzeum

Iskolai foglalkozások

2021. augusztus 17–18. Szent István Gimnázium gólyatábor keretében tárlatvezetés, terítő

hímzés és rántott gombóc készítés

2021. október 8. Kalocsa Sárköz jellemzői, szokásai. Speciális múzeumi foglalkozás

2021. október 11–20. Tóth Mike a kalocsai polihisztor. Múzeumi órák sorozat (15 alkalom)

2021. október 11–15. Munkák a házban, a konyha és a kamra

2021. október 20. Kalocsai cserépedények és használatuk. Speciális múzeumi foglalkozás

2021. november 10-én Kenyérsütés. Speciális múzeumi foglalkozás

2021. november 15–19. Tárgyak régen és ma, az elsőház megismerése

2021. december 7–13. Karácsonyi történet, ismerkedés a pásztorok életével és a karácsonyi

ünnepkörrel

Óvodás foglalkozások

2021. szeptember 15. – Szüret

A múzeumpedagógiai programokat Romsics Imre és Marosi Mária tervezte, Marosi Mária szervezte. A lebonyolításban közreműködött: ifjabb Romsics László (tag), Romsics Imréné (tag), Benke Mónika (tag), Nagy Angéla és a múzeum összes dolgozója.

Kalocsa, 2022. március 31.

Romsics Imre

titkár

Tervek a 2022. évre

Kalocsai Múzeumbarátok Köre

Köri rendezvények

2022. március 14.

48-as vacsora – fáklyás felvonulás - kivilágítás

2022. március 30., április 6. - Közgyűlés

2022. május 21.

Kirándulás az Örjegbe

2022. május

Részvétel a Múzeumok majálisán, amennyiben megrendezésre kerül – Budapest

Múzeumok éjszakája

2022. június 25.

„Farsang az óvodában” – rajzkiállítás óvodásoknak

2022. június 25.

„Egy éjszaka – egy tárgy” – Tranovsky Juraj: Cithara Sanctorum (szlovák nyelvű imakönyv)

2022. július – augusztus

Kerékpártúra Mariházára

2022. szeptember 17.

Kulturális Örökség Napjai – 100 esztendős a kalocsai állami rendőrség

Kiadványok

Kalocsai Múzeumi Értekezések 22.

Schőn Mária – Harmath Lajosné: Szülőföldünk szép határa. A hajósi táj földrajza és története. Hajós sváb földrajzi nevei.

Sorozaton kívül

Budai Viktória: Kalocsa art 2022

Tervezett kiállítások a Nicolas Schöffer Gyűjteményben

2022. február 25. – Művésztelepek, Alkotótáborok sorozat

2022. április 8. – Makrai Adél kiállítása

2022. április 22. – Viczay Lajos festménykiállítása (Városi Galéria)

2022. május 13. – Bóbics Diána képzőművész kiállítása

2022. június 3. – XXVIII. Kék Madár Fesztivál kiállítása: Rökk Károly

2022. június 10 – Halászati kiállítás

2022. augusztus 7. – XXVIII. Kalocsai Képzőművész Alkotótábor kiállítása

2022. szeptember 3. – KALOCSA ART 2022

2022. október 7. – Válogatás Mészáros Zsolt Gyűjteményéből

2022. november 18. – Dunatáj Fotókör kiállítása

Tematikus foglalkozások óvodásoknak

2022. április 6. Húsvét

2022. május 4. Szent György-nap

2022. szeptember 21. Szüret

2022. november 23. Disznótor

2022. december 14. Karácsony

Kalocsa, 2022. március 31.

Romsics Imre

titkár